Polietilen Nedir? Polietilenler Nerede Kullanılır?

Polyethylene Sümer Petrokimya

Polietilenlerin Tarihçesi

Polietilenin tarihçesi neredeyse yüz yıl geriye, 1930'lu yıllara kadar dayanmaktadır. 1933 yılında İngiltere merkezli bir kimya şirketi olan Imperial Chemical Industries'in iki çalışanı Eric Fawcett ve Reginald Gibson tarafından keşfedilmiştir. Üretim sanayiinde sıklıkla kullanılan bir termoplastik olan polietilenlerin kimyasal gösterimi (-CH2CH2-)şeklindedir. 

Polietilen Nedir?

Polietilen yüksek sıcaklık ve basınçla üretilen, monomerize edilmiş etilenden elde edilen ve farklı kullanım alanları olan bir termoplastik polimerdir. Dayanıklı ve güçlü bir termoplastik olmasıyla bilinen polietilenler plastik madde üretiminde en çok tercih edilen hammaddelerin başında gelmektedir.

Polietilenlerin Özellikleri Nedir?

Polietilenler farklı renk ve görünüşlerde görülebilmektedirler. Beyaz, mavi, kahverengi, siyah ve turuncu renklerle renklendirilebilen polietilenler son derece dayanıklı ve kuvvetli termoplastiklerdir. Dış darbelere karşı dayanıklılığı ile bilinen polietilenler zararlı UV ışınlarına karşı da son derece dayanıklı hammaddelerdir. Elektriği yalıtabilme özelliklerine sahip olan polietilenler ayrıca yüksek mukavemete de sahiptir. Sıvı ürünlerin ambalajlamasında da sıklıkla kullanılmaktadırlar. Tüm bunların ılığında dünyada kullanım oranlarına bakıldığında en çok kullanılan termoplastiğin polietilen olduğu da görülmektedir. Bu sayılan özelliklerin haricinde polietilenlerin özelliklerinden bazıları şu şekildedir;

-Neme ve suya karşı dayanıklı

-Asitli kimyasalların ambalajlamasında son derece kuvvetli

-Kolay işlenebilir

-Aşınmaya karşı dayanıklı

-Sıcak ve soğuğa karşı dayanıklı

-Bakteri barındırmama

-Hafif ve kullanımı kolay

-Çatlamaya karşı yüksek direnç

Polietilenlerin Kullanım Alanları

Polietilenler yapıları ve üretim biçimlerine göre farklı kullanım alanlarına sahiptirler. İnşaat sektöründe, plastik sanayiinde ve kozmetik sanayiinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sektörlere biraz daha spesifik olarak bakılacak olursa endüstriyel su tankı yapımında, oyuncak yapımında, çocuk parkları yapımında, bidon yapımında ve ev eşyalarının üretiminde kullanılabilmektedir. Bununla birlikte kullanım alanları yalnızca bu sayılanlarla sınırlı değildir. Kağıt sanayiinde, pompa ve körük üretiminde, yapay vücut parçalarının üretiminde, makine parçalarının üretiminde, tekerlek üretiminde ve otomotiv parçaları üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır.

Polietilen Çeşitleri

Polietilenler kendi zincir yapılarına ve endüstriyel kullanım alanlarına göre farklı çeşitlerde bulunabilmektedir. Bu polietilen çeşitleri şu şekildedir;

  • Ultra Yüksek Molekül Ağırlıklı Polietilen
  • Ultra Düşük Molekül Ağırlıklı Polietilen
  • Yüksek Molekül Ağırlıklı Polietilen
  • Düşük Yoğunluklu Polietilen
  • Aşırı Düşük Yoğunluklu Polietilen
  • Lineer Düşük Yoğunluklu Polietilen
  • Orta Yoğunkluklu Polietilen
  • Yüksek Yoğunluklu Polietilen

Sektör ortalamasına bakıldığında üretim endüstrisinde en çok kullan polietilen çeşitlerinin; yüksek yoğunluklu polietilen, düşük yoğunluklu polietilen ve lineer düşük yoğunluklu polietilenlerden oluştuğu görülmektedir.

Polietilen Nereden Satın Alınır?

Polietilen satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi alınacak polietilenin kalitesidir. Geri dönüşüm ürünü olan polietilenler yerine sıfır üretim polietilenlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Bir diğer faktör satıcı güvenilirliğidir. Güvenilirliği kanıtlanmamış aracılardan yüksek miktarda yapılan satın alımlarda sıklıkla olumsuz deneyimlerin yaşandığı görülmüştür. Sümer Petrokimya bu anlamda Türkiye'nin en güvenilir polimer ve kimyasal hammadde tedarikçilerinden biridir. Satış öncesi, satış süreci ve satış sonrası süreçlerde yüksek müşteri memnuniyetine önem veren Sümer Petrokimya'nın polietilen kategorisine göz atıp ilgilendiğiniz ürünle ilgili satış destek bölümünden uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz. 

Kaynaklar;

-Güler, F. (2019). Farklı polietilenlerin peroksitle çapraz bağlanmasına rijit koajanların etkisi (Master's thesis, Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).

-Acar, H., Salan, T., Altuntaş, E., & Alma, M. H. (2014). Yüksek Yoğunluklu Polietilen (YYPE) ve Atık Pirinç Saplarından Üretilen Kompozitlerin Bazı Mekanik ve Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi, II. Ulusal Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu, Isparta-Türkiye, 808(818), 22-24.

Diğer Blog Yazıları
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam